Avrupa’nın en güzeli: Saraybosna

Avrupa’nın en güzeli: Saraybosna

     Saraybosna gezilecek yerler listesi başta Osmanlı eserleri olmak üzere bir çok önemli tarihi yapıdan oluşuyor. Saraybosna, ilk olarak 1463 yılında Osmanlı topraklarına katılsa da kısa süre içinde topraklar kaybedildi. Şehrin tekrar ele geçirildiği 1492 yılından itibaren 1878 yılındaki Berlin Anlaşmasına kadar Osmanlı egemenliğinde kaldı. Şehirdeki en önemli eserler ise İsa Bey‘den sonra şehrin ikinci kurucusu sayılan Gazi Hüsrev Bey‘e ait. Kanuni Sultan Süleyman‘ın Bosna Sancak Beyi olan Hüsrev Bey’in eserleri şehrin bir çok yerinde görülebilir. Günümüzde şehirde Osmanlı eserleri dışında da bir çok farklı medeniyete ait eser görmek mümkün.

     Saraybosna (Boşnakça: Sarajevo) 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla Bosna-Hersek’in başkenti ve en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu‘nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti’nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu’nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri’yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri‘nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa’nın Kudüs’ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar’daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.
       Saraybosna sahip olduğu Osmanlı mirası ile birçok gezilecek yere ev sahipliği yapar. Şehirde bulunan önemli tüm gezi noktaları ise 
birbirine hemen yürüme mesafesindedir bu yüzden şehri gezerken çok fazla zorlanmadan kısa sürede tüm önemli yerleri gezip 

görebilirsiniz. Eski Şehir (Old Town) eski Osmanlı yerleşiminin ve Saraybosna’daki gezilecek yerlerin merkezini oluşturuyor. Şehrin 
en turistik merkezi olan bölgede bir çok önemli yapı yer alıyor.
Saraybosna’da yer alan en önemli gezilecek yerler ise şunlar:
 Başçarşı
 Sebil
 Bursa Bezistan
 Gazi Hüsrev Bey Cami
 Ortodoks Kilisesi
 Sinagog
 Sarı Bezistan
 Svrzo House
 Latin Köprüsü
 Aliya Izetbegoviç'in mezarininda bulundugu Sehitlik
 Kurşunlu medresesi (Gazi Hüsrev Bey Medresesi)
 Saat Kulesi
 Katolik Katedrali
 Fatih Cami
 Ferhadiye Cami
 Morica Han
 Eski Kütüphane
 Tünel Müzesi

Başçarşı-Sebil

Bosna-Hersek‘in başkenti Saraybosna’nın merkezi konumunda olan Başçarşı (Baščaršija), 16. yüzyılda kurulmuş olmasına rağmen bugün hala canlılığını koruyan eski bir Osmanlı çarşısı. Saraybosna’ya Türkiye’den düzenlenen Balkan turlarının önemli bir gezi durağı da bu çarşı ve burada yer alan Başçarşı Sebili.

Dört bir tarafı Osmanlı camileriyle çevrili olan Başçarşı’nın kalbi niteliğindeki Başçarşı Sebili, bugün hâlâ kullanımda. Saraybosna’nın simgesi haline gelmiş güzel bir çeşmenin etrafı her zaman kalabalık. Sebil etrafında uçuşan güvercinler, onları besleyen çocuklar ve geçip gidenler ile burası her daim hareketli ve cıvıl cıvıl. Başçarşı’nın hemen girişinde yer alan bu çeşme, aynı zamanda Saraybosna’nın en ünlü buluşma noktalarından da birisi. Gece görüntüsü ise bir başka güzel.


  
  Çok kültürlülüğe sahip Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna, Boşnak, Hırvat, Sırp ve Yahudilerin birlikte yasadığı kozmopolit bir şehirdi. 400 yıldan beri bu şehirde Müslümanlar, Katolikler, Ortodokslar, Yahudiler bir arada yaşıyordu. 1992-1995 yıllar arasında süren, Bosna Savaşı sırasında çeşitliliği temsil eden kültürel ve tarihi eserlere yönelik belirgin saldırılarda, Sırp ordusunun bu çeşmeyi imha etmeye çalıştığı aktarılıyor.
Bosna Hersek’in Visoko Belediyesi ile Ankara’nın Altındağ Belediyesi arasında bir kardeşlik anlaşması bulunuyor. Saraybosna’nın merkezinde yer alan Başçarşı’daki Başçarşı Sebili’nin bir benzeri de Altındağ’da Kültür Park’ta bulunuyor.

Gazi Hüsrev Bey Kütüpanesi

Başkent Saraybosna’da bulunan ve Balkanlar’daki en eski kütüphane olarak bilinen Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi’nin yeni binası, geçtiğimiz yıl 15 Ocak'ta hizmete açılmıştı.


Bosna Hersek İslam Birliği mülkiyetinde olan ve 1537 yılında kurulan Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi yeni binasının inşası 10 yıl sürdü. Bosna Hersek’in aynı zamanda en eski kütüphanesinin yeni binasının inşası için Katar yaklaşık 8 milyar 850 milyon dolar yardımda bulundu. Kütüphane, Arapça, Türkçe ve Farsça dillerinde yaklaşık 10 bin el yazması esere ev sahipliği yapıyor

Sinegog-Ortodoks Kilisesi

Saraybosna’ya gelip kentin kültürel çeşitliliğini dini yapılar üzerinden izlememek olmaz. Önemli Hristiyan yapılarından biri, Katolik Katedrali. Arnavut kaldırımı sokaklar, minik oryantalist dükkânlarla bezeli eski şehir bölgesindeki Crkva Sv. Ante yani St. Anthony Kilisesi, harika pencere detaylarıyla göz okşayan modern bir kilise. Bir diğer önemli eser de şehrin Ortodoks kilisesi. Eski Ortodoks Kilisesi olarak da bilinen Stara Pravoslavna Crkva, yine şehrin eski merkezinin içinde; diğer dini yapılarla çarşının ortasında bulunuyor.


Burada sadece Müslümanlar, Katolikler ve Ortodokslar değil, Museviler de yüzlerce yıl bir arada yaşayan güçlü unsurlardan biri olmuş. Kent mimarisinin bir diğer önemli örneği de haliyle bu eski sinagog ya da bilinen adıyla Ashkenazi Synagogue. Yine eski şehir merkezinin içinde

Savaş Tüneli

Savaş zamanı iki buçuk yıl boyunca şehrin tüm ihtiyaçlarının karşılandığı ve şehre giriş çıkışların yapıldığı tünel ve adını bu deneyimden alan Sarajevo Tunnel Museum, yani Saraybosna Tünel Müzesi, dönemin çarpıcı anekdotlarıyla en dikkat çekici keşiflerden birine evriliyor. Şehir merkezine sadece 10 km uzaklıkta; haftanın her günü açık.


Aliye İzetbegeviç'in Mezarının Bulunduğu Şehir

Kurşunlu medresesi (Gazi Hüsrev Bey Medresesi)

16. yüzyılda inşa edilmiş bir medresedir. Osmanlı döneminde okul olarak kullanılmıştır. İç kısmında bir avlusu, geçiş yolu ve küçük bir havuz bulunmaktadır. Girişten sonra ise öğrenciler için dershane kısmı mevcuttur. Gazi Hüsrev Bey Medresesi’nde en çok dikkat çeken iç kısmında yer alan işlemelerdir. Medresenin kurulduğu dönemde aynı ismi taşıyan ve 50.000 ciltlik bir kapasiteye sahip olan bir kütüphane de kurulmuştur.

Saat Kulesi

Osmanlı yapısı olan Saat Kulesi de şehrin sembollerinden. Başçarşı’da yer alan kule, Gazi Hüsrev Bey Vakfı tarafından 17. yy’da yaptırılmış. Farklı noktalardan görülen kuleyi, çarşıda kaybolmamak için işaret noktanız yapabilirsiniz. Bu Saat Kulesi’nin sizi şaşırtmasına ise asla izin vermeyin; keza kendisi ay saatini baz alarak yapılmış.

Latin Köprüsü

Bazı mekânlar, ev sahibi oldukları olaylarla ismini tarihe kazır. İşte bu küçük, naif ve hoş köprünün de önemi, Avusturya Macaristan İmparatorluğu Arşidükü Franz Ferdinand’ın 28 Haziran 1914’de burada bir Sırp milliyetçisinin suikastına kurban gitmesi. Köprü, doğal olarak 1. Dünya Savaşı’nı başlatan bu hadise ile sembolleşmiş. İsmini ise mahallenin etnik özelliğinden alıyor. Sol kıyıdaki Katolik yerleşkesi nedeniyle Osmanlı döneminde “Frenkluk” ya da “Latinluk” olarak bilinen bölge, Saraybosna'ya yerleşen Dubrovnikli Katolik ustaların yaşadığı yer olması nedeniyle böyle bir isim almış.

Fatih cami




Kaynaklar:

  • http://www.prontotour.com/kesfet/Saraybosna
  • http://drummerlizard.com/saraybosna-gezilecek-gorulecek-yerler/
  • http://www.bugun.com.tr/son-dakika/gazi-husrev-bey-kutuphanesi-478--haberi/1442329
  • https://www.google.com.tr/search?
  • http://www.bosnahersek.ba/gazi-husrev-bey/
  • http://gezipgordum.com/saraybosna-gezilecek-yerler/
  • http://www.bosnahersek.info/gezi-yazilari/avrupanin-en-guzeli-saraybosna/
  • http://www.bosnahersek.ba/bosna-hersek/gezilecek-yerler/saraybosna/#prettyPhoto
  • http://www.bosnahersek.ba/bosna-hersek/gezilecek-yerler/
  • http://gezipgordum.com/saraybosna-gezilecek-yerler/
  • google görsel youtube

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder